نویسنده: ایکاروس، تاریخ انتشار: دوشنبه، ۲۸ بهمن ۱۳۹۸
نقاشی دیجیتال یکی از قابل توجه ترین هنرهای ظهور یافته در قرن بیستم بحساب می آید که توانسته جایگاه مهمی را در دسته نقاشی دو بعدی به دست بیاورد. به بیان دیگر این تکنیک امروزه به صورت موازی با نوع سنتی نقاشی پیش می رود. با تمام این تفاسیر این شکل از هنر بصری به درجاتی که هنرهای بصری به شکل سنتی آن دست یافتند نائل نگشت. به بیان دیگر این هنر به آن درجه از محبوبیت که هنرهایی مانند نقاشی، طراحی و مجسمه سازی دارند نرسید. پایه و اساس نقاشی دیجیتال در سال 1964 و با خلق اولین تصویر کامپیوتری شکل گرفت و از آن پس این هنر بصری دوره های تکاملی زیادی را از سر گذراند. اگر بخواهیم تعریف ساده و قابل درکی از این هنر ارائه دهیم می توان به سادگی گفت که نقاشی که به واسطه ابزار کامپیوتر به انجام رسیده و خلق می شود را نقاشی دیجیتال می نامند. بعلاوه کامپیوتر، ابزارهای دیگری که با اتصال آنها به کامپیوتر منجر به خلق اثر هنری می شوند نیز در این فرایند دخیل می باشند. ابزارهایی مانند نرم افزارهای گرافیکی، قلم نوری و ... جزو این دسته بندی هستند. اما برخی تعریف دیگری را برای این رشته هنری به کار می برند، بدین معنی که آنها این تکنیک را یکی از زیر شاخه های علم کامپیوتر دانسته و این ابزار را در ارتباط با مولتی مدیا، نرم افزارهای طراحی و دنیای شبکه می دانند. با تکامل و پیشرفت نقاشی دیجیتال، این تکنیک هنری تاثیرات وسیعی را در حوزه های مختلف هنری از خود بر جای گذاشت. تاثیرات محسوس آنرا می توان به وضوح در صنعت فیلم، بسته بندی، تبلیغات، کمیک، انیمیشن، بازی های کامپیوتری و حتی اینترنت مشاهده کرد. نقاشی دیجیتال فقط تغییر هنر از شکل سنتی آن به نوع مدرن و پیشرفته نمی باشد، بلکه نوعی ادغام و همجوشی میان هنر و تکنولوژی است و این ادغام تغییرات غیر قابل تصور و عظیمی را در دنیای هنرهای بصری پدید آورده است. پس از اختراع موس توسط اپل و همینطور واسط های گرافیکی، انقلاب بزرگی در حوزه نقاشی گرافیک به وجود آمد. قبل از هر چیز باید به این نکته توجه کرد که تکنولوژی و قابلیتهای دیجیتال به سریع تر شدن و آسان تر شدن تمام کارها کمک می نماید. این امر در دنیای هنر نیز رخ می دهد. یک مثال بارز برای این موضوع دوربینهای دیجیتال می باشند. توجه کنید که شما می توانید تقریبا حجم نامحدودی عکس از مناظر و رخداد های مورد نظر خود را بدون هیچ گونه ترس و ریسکی از خراب شدن و یا از دست دادن آنها ثبت نمایید. و در کنار آن حتی بعد از عکاسی می توانید آنها را ویرایش نموده و تغییر و تحول دلخواه خود را در آنها ایجاد نمایید.
بسیاری از هنرمندان نقاش به نقاشی دیجیتال اقبال کرده و آنرا انتخاب کرده اند. این امر دلایل متعددی را شامل می گردد. مثلا این نوع از نقاشی از نظر ابزار در طولانی مدت بسیار ارزان تر و به صرفه تر از نقاشی سنتی می باشد. زیرا هنرمند نقاش کافیست که یک بار به خرید وسایل مورد نیاز در این رشته اقدام کرده و تا مدتها با این وسایل می تواند دست به خلق نقاشی های گوناگون بزند. از طرف دیگر امروزه برای کارهای تصویرسازی ،انیمیشن و بازی های دو بعدی یادگیری نقاشی دیجیتال اجتناب ناپذیر می باشد. از طرف دیگر یادگیری این هنر در مقایسه با نوع سنتی آن بسیار ساده تر و سریع تر می باشد و این تکنیک با در اختیار داشتن نرم افزارهای متنوع و قدرتمند توانایی خلق تصاویری بسیار زیبا و جالب توجه را دارا می باشد. در این تکنیک شما حجم وسیعی از انواع قلم مو ها را برای کارهای گوناگون در اختیار داشته و به سرعت می توانید به آنها دسترسی پیدا کنید.
بعلاوه کنترل فشار در این نوع از قلموها بسیار سهل بوده با تنظیمات گوناگونی که در این نرم افزارها موجود است کاری ساده و سریع می باشد.
از دیگر امکانات نقاشی دیجیتال امکان کار کردن در لایه های گوناگون می باشد. بدین معنی که هنرمند نقاش می تواند هر قسمت از نقاشی را در لایه ای جداگانه خلق نموده و در صورت لزوم اقدام به ویرایش و یا حذف آن نماید. از طرف دیگر امکان لایه ای کار کردن در این تکنیک باعث سریع تر شدن مراحل انجام کار گشته و تسلط بیشتری به هنرمند در جهت کنترل انواع رنگها و نور سایه می دهد. نکته جالب دیگر این است که در لایه بندی های گوناگون، هنرمند می تواند رفتار و خصوصیات رنگها را تغییر داده و در جهت تغییر ماهیت آنها به سهولت اقدام نماید. این نکته را با مثالی برای خواننده گرامی می شکافیم. در شکل سنتی نقاشی هنرمند در جهت هر چه طبیعی تر، زیبا تر و رئالیستی تر شدن نقاشی می بایست دست به کنترل رفتار رنگها در نقاشی بزند. این امر مستلزم انتخاب ابزار مناسب و رنگهای گوناگون می باشد. این رنگها و مدیوم ها توسط کمپانی های پر سابقه و قدرتمند رنگ، تهیه و تولید شده و تولید آنها نیازمند فرآیند پیچیده پر هزینه و زمانبر می باشد. طبیعتا این متریالها بسیار گران بوده و تهیه آنها توسط هنرمند مستلزم پرداخت هزینه ای سنگین است. مثلا برای یک نورپردازی مناسب در کار نقاشی رنگ روغن هنرمند می بایست مجموعه ای از رنگهای ترنسپرنت و اوپک و همینطور رنگهایی مابین این دو را تهیه نماید. و در کنار این رنگها می بایست مدیوم مناسب آنها را برای ترکیب تهیه کند. اما در نقاشی دیجیتال شما فقط کافیست که در لایه های گوناگون درصد اشباع (Hue) و اوپاسیتی (Opacity) رنگها را کم یا زیاد کرده و خصوصیات آنها را به سرعت و سهولت تغییر دهید. از طرفی کار با رنگها به صورت سنتی فقط با بیان مسائل تئوری قابل اجرا نبوده و مستلزم صرف وقت و بدست آوردن تجربه کافی و مناسب می باشد.
در نهایت باید گفت این لایه ها در کنار هم جمع می شوند و در آخر تصویر نهایی را تشکیل خواهند داد. اما از دلایل دیگری که ممکن است هنرمند نقاش را برای انتخاب نقاشی از نوع دیجیتال وسوسه نماید این است که یکی از تکنیک هایی که در آینده در صنعت سرگرمی نقش اساسی و بسیار سازنده را ایفا خواهد کرد نقاشی دیجیتال می باشد. برای مثال باید گفت که تصاویر کمیک تحت وب امروزه بسیار از نسخه های چاپی آنها محبوب تر می باشند. و همه روزه حجم عظیمی از این تصاویر به صورت دیجیتال سفارش داده شده و منتشر می گردند.
امروزه بسیاری از نوجوانان دبیرستان به فرا گیری نقاشی دیجیتال مشغول هستند. همین نوجوانان با فراگیری این تکنیک می توانند در سنین پایین تبدیل به نقاشان حرفه ای شده و در آینده برای خود اسم و رسمی بهم بزنند. همانطور که بسیاری از این نوجوانان و جوانان در صنعت انیمیشن و بازی های کامپیوتری، تبدیل به هنرمندانی مشهور و کلیدی شده اند. از طرف دیگر این تکنیک بسیار انعطاف پذیر بوده و هر هنرمند روش خاص خود را در این تکنیک دنبال می کند. برخی هنرمندان از یک یا چند قلم محدود در کار استفاده می نمایند. در حالی که برخی دیگر از حجم وسیعی از قلم های مختلف برای خلق اثر استفاده می کنند. بعضی از این نقاشان از تکنیک تک لایه ای (کار فقط در یک لایه مشخص) بهره میبرند در حالی که برخی دیگر از تکنیک مولتی لایر در کار خود استفاده می کنند.
در ادامه باید گفت که تکنیکهای متنوعی در نقاشی دیجیتال وجود دارند که یکی از این تکنیک ها Photobashing می باشد. متاسفانه برای این لغت معادل فارسی وجود ندارد. Photobashing نوعی تکنیک است که در آن هنرمند از عکسهای واقعی و یا منابع و تصاویر سه بعدی در نقاشی دیجیتال خود استفاده نموده و آنها را با اثر هنری خود تلفیق می نماید. ممکن است که فکر کنید که این تکنیک تا حدی حالت تقلب دارد. اما مطمئنا بدون درک درست از این تکنیک و نداشتن شناخت مناسب در مفهوم نور، نمیتوان به موفقیت در این تکنیک رسید. و در عین حال این تکنیک صرفا کپی کردن یک عکس و قرار دادن آن در جای مناسب نیست. بلکه هنرمند باید به خوبی به فنون و تکنیک این کار آشنایی داشته باشد، در غیر این صورت تصویر نهایی بسیار غیر قابل قبول و آماتوری خواهد شد. استفاده درست از این تکنیک منجر به خلق تصاویری زیبا با جزییات بسیار و در اصطلاح به وجود آمدن تصاویر هایپررئالیستی خواهد شد.
در اینجا به مقایسه دو تکنیک متداول در نقاشی سنتی و دیجیتال می پردازیم. تکنیک اسکیس یک تکنیک بسیار متداول در دنیای هنرهای بصری می باشد که در هر دو نوع نقاشی سنتی و دیجیتال کاربرد قابل توجهی دارد. همانطور که می دانیم یک اثر هنری همیشه با یک ایده آغاز می شود و هنرمندان برای بسط ایده خود از اسکیس استفاده می نمایند. در شکل سنتی آن هنرمند نقاش و یا طراح از ابزاری مانند مداد، ذغال و غیره برای طراحی اسکیس استفاده می نماید. اما در نقاشی دیجیتال موضوع تا حد زیادی متفاوت می نماید. باید توجه داشت که در نقاشی دیجیتال محدودیتی برای اصلاح کار و ویرایش آن وجود ندارد و هنرمند نقاش می تواند بارها به عقب برگشته و کار خود را اصلاح نماید.
از دیگر هنرمندان مشهور در این مکتب چارلز فرانسوا داوبینی است. نقاشی های وی از مردابها و زمینهای پوشیده شده از میوه هایی افتاده از درختان، از وی یک نقاش تمام عیار منظره ساخته بود. این نقاش در سالهای ابتدایی کار در منطقه فونتنبلو فعالیت می کرد. اما پس از مدتی به نقاط دیگری در فرانسه نقل مکان نمود. وی بعدها به نقاشان امپرسیونیسم نزدیک شد.
طبیعی است که در نقاشی دیجیتال، ترس از کثیف شدن ساپورت نیز وجود ندارد و طراح می تواند با خیال راحت چندین و چند بار اسکیس و ایده خود را بر روی ساپورت طراحی و اصلاح نماید. از طرف دیگر در نقاشی دیجیتال هنرمند می تواند از یک یا چند عکس در لایه های غیر فعال اثر به جهت منبع استفاده کرده و در لایه های بالایی با الهام از آنها دست به خلق اثر اصلی بزند. در این بین برخی از هنرمندان و نقاشان به صورت ترکیبی اثر خود را خلق می نمایند. بدین معنی که از ابزار دیجیتال در جهت اسکیس زدن و پرداخت ایده استفاده کرده و در ادامه برای اجرای نهایی اثر از روش نقاشی سنتی استفاده می نمایند. این تکنیک به تمرکز بیشتر هنرمند کمک کرده و همینطور در زمان نقاش صرفه جویی می کند. هنرمند کاملا بر روی ایده خود کار می کند و همینطور تغییرات با سرعت بسیار بیشتری نسبت به اسکیس سنتی روی خواهد داد. توجه دارید که اسکیس های دیجیتال به سادگی قابل انتقال بر روی فایلهای دیجیتال مختلف بوده و همینطور قابلیت پرینت در ابعاد گوناگون را نیز دارا می باشند.
اما موضوع بعدی در نقاشی دیجیتال زیر رنگ اولیه کار می باشد. شاید با خود فکر کنید که زیر رنگ تنها مختص نقاشی سنتی می باشد و در نقاشی دیجیتال وجود ندارد. اما برعکس در نقاشی دیجیتال نیز زیر کار یا زیر رنگ وجود دارد. هنرمند دیجیتال برای زیر رنگ گزینه های زیادی را در اختیار دارد. گزینه هایی مانند Auto Painting که نقاش با استفاده از یک عکس منبع و استفاده از رنگهای موجود در آن دست به خلق لایه های زیرین اثر خود می زند. توجه داشته باشید که این روش را نباید با روش Photobashing اشتباه گرفت. زیرا همانطور که گفته شد در روش Photobashing هنرمند از یک عکس و یا قطعه ای از آن در اثر خود استفاده می نماید. اما در روش Auto Painting هنرمند از یک عکس به عنوان منبع اثر استفاده کرده و کار را بدون قرار دادن آن در اثر خلق می نماید. متاسفانه به دلیل جدید بودن نقاشی دیجیتال و همینطور تلفیق آن با تکنولوژی کامپیوتر و آمیخته شدن زبان کامپیوتر با این هنرT بسیاری از اصطلاحات و لغات کاربردی در این رشته به زبان انگلیسی می باشد وهنوز ترجمه مناسبی به فارسی برای آنها ارائه نشده است.
خواننده گرامی توجه داشته باشد که توضیح این روش ها به مثابه یک قانون تغییر ناپذیر در این روش نقاشی نمی باشد و همانطور که بسیاری از هنرمندان سنتی پس از آموختن روشهای متداول به روش منحصر به فرد خود روی می آورند، در نقاشی دیجیتال نیز این فرایند صادق می باشد و ما در اینجا تنها به توضیح روشهای متداول تر اقدام کردیم.
در پایان این مطلب باید متذکر شد که ابزار دیجیتال نیز به مانند بسیاری از ابزارهای دیگر در هنرهای بصری نیازمند تمرین و آموزش مناسب می باشد. بعلاوه به مانند تمام رشته های هنرهای بصری، پایه و اساس فراگیری مناسب در این تکنیک نیز طراحی کلاسیک می باشد. فراگیری و آموزش مناسب طراحی کلاسیک و آکادمیک می تواند راه فراگیری نقاشی دیجیتال را بسیار سهل تر کرده و هنرجو را تبدیل به یک هنرمند تمام عیار و حرفه ای نماید.
دیدار - دریچه ای به کلاسهای اخیر
نگاه مختصری به آنچه که اخیرا در کلاسهای حضوری گذشته است.
فیلمهای کوتاه از کارهای در حال انجامی که در آموزشگاه نقاشی ایکاروس و توسط هنرجویان سیاوش مهویس صورت گرفته است.
نقاشی های ما با شما سخن میگویند
اثری از هنرمند آموزشگاه لیدا سماک
اثری از هنرمند آموزشگاه مهدیه عبدالعلی زاده
آثاری از هنرمند آموزشگاه بنفشه حسینی
کلاسهای ایکاروس
دیـــدگـــاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
بخشهای مورد نیاز علامتگذاری شدهاند *