از دوره صورتی پیکاسو چه میدانیم؟

نویسنده: ایکاروس، تاریخ انتشار: سه شنبه، ۸ مهر ۱۳۹۹

یکی دیگر از مهمترین دوره های هنری پیکاسو نقاش مشهور، دوره صورتی وی می باشد که در طول این مدت دست به خلق آثار جالب توجه و تاثیر گذاری زد. علیرغم زمان کوتاهی که این دوره داشت اما آثار بسیار مهم و تاثیر گذاری در این مدت به وجود آمد. این دوره از سال 1904 تا 1906 به طول انجامید. هنر پیکاسو در این دوره به فرم و حالتی درآمد که می توان گفت سرآغازی بود بر ظهور یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین هنرمندان قرن بیستم. این دوره دقیقا پس از دوره آبی آغاز شد و در همین سال بود که پیکاسو تصمیم به اقامت دائمی در پاریس گرفت.


آکروبات باز و جوان دلقک

آکروبات باز و جوان دلقک


پیکاسو در همین سالها بود که با فرناند اولیویه نویسنده و مدل فرانسوی آشنا شد. این زن برای پیکاسو تبدیل به نامزد و همینطور مدل او شد. اولیویه نقش بارزی در گذار پیکاسو از دوره آبی به دوره صورتی داشت. تصور می شود که این زن الهام بخش بسیاری از آثار پیکاسو بوده است. آثاری که بعدها وی را به طرف به وجود آوردن سبک کوبیسم سوق داد. دوره صورتی دورانی است که این هنرمند از اشخاص پیرامون خود تاثیرات عمیقی گرفت و یکی از این اشخاص همین زن بوده است. این زن از صحنه های نمایشی و ادبیات پاریسی می آمد. همینطور پیکاسو در این دوره به نمایشهای سیرک و مجالس پاریسی علاقمند شد و همین المانها در کار او تاثیرات عمیقی را بر جای گذاشتند. تاثیرات این ارتباطات و این فضاها در کارهای او به شکل هنرپیشه های تئاتر و همینطور دلقک های سیرک ظاهر شد. همینطور وی المانهایی را از مشاهدات خود از خیابانهای حومه پاریس در این آثار گنجاند. در این خیابانها هنرپیشگان دوره گرد، نمایش دهندگان خیابانی و همینطور دلقک ها حضور داشتند و پیکاسو این موضوعات را دستمایه و سوژه آثار خود در دوره صورتی قرار می داد. این هنرمندان کاراکترهای مورد توجه افراد سطح پایین جامعه بودند که توجه پیکاسو را به خود جلب کرده بود. پیکاسو در دوره صورتی به موفقیت تجاری قابل توجهی دست یافت. سرآغاز این موفقیت زمانی بود که کلوویس ساویگوت که یک دلقک سابق سیرک بود در پاریس اقدام به تاسیس یک گالری آثار هنری کرد. او به عنوان مالک گالری شروع به نمایش آثاری از پیکاسو کرد. دلیل این امر را می توان به استفاده پیکاسو از دلقکهای سیرک در آثار خود ارتباط داد. نمایش آثار پیکاسو در گالری ساویگوت سرآغاز آشنایی وی با لئو و گروت اشتاین بود. اشتاینها تبدیل به یکی از اصلی ترین کلکسیونرهای آثار پیکاسو در آن دوران شدند. به طور کلی تعدادی از مشهورترین و با اقبال ترین آثار پیکاسو در دوره صورتی خلق شده است.

در دوره صورتی پالت پیکاسو سبک تر و گرمتر شد و سوژه ها و به طور کلی تم نقاشی های او شادتر و سرزنده تر شدند. همانطور که قبلا گفته شد موضوع اصلی آثار او در این دوره دلقکها، نمایش دهندگان و موزیسین های خیابانی بودند. گروه هی که به شاد کردن مردم اشتغال داشتند. در سالهای 1904 تا 1906 پیکاسو با به تصویر کشیدن این موضوعات توان و چیره دستی خود را در نقاشی با این روش و سبک خاص به رخ کشید. در موضع دلقک های سیرک و به طور کلی اشخاص مربوط به این حرفه پیکاسو اکثر مواقع آنها را در حالت استراحت و آرامش به تصویر می کشید. خانواده آکروبات باز یکی از مشهور ترین آثاری است که پیکاسو در این دوره خلق کرده است. این اثر یک گروه ازهنرمندان سیار می باشد که آنها را در یک مکان متروک به نمایش می گذارد. بسیاری هدف پیکاسو را از این نقاشی به نمایش گذاشتن انزوا و غم و اندوه تفسیر می نمایند. از طرف دیگر این اثر یک جمع را به نمایش می گذارد. اما بین کارکترهای حاضر در تصویر هیچ گونه ارتباط و تعاملی رخ نمی دهد و پنداری تمام آنها با یکدیگر غریبه هستند و هر کس در دنیای خودش غرق شده است.


خانواده اکروبات باز

خانواده اکروبات باز


یک نکته مهم در مورد این دوره این می باشد که تعدادی از گرانقیمت ترین آثار پیکاسو مربوط به دوره صورتی است. یکی از نمونه های بارز در این مورد اثر پسری با پیپ می باشد. این کار در سال 1905 خلق شده است و در سال 2004 با ارزش معادل 104 میلیون دلار به فروش رفت. این نقاشی پسری با پیپ را نشان میدهد، ظاهرا این پسر مدتی را به آتلیه پکاسو در پاریس رفت و آمد داشته و مدل او بوده است.


پسری با پیپ

پسری با پیپ


در اوایل سال 1905 یک نمایشگاه از آثار پیکاسو در گالری سروریر برگزار شد. آثار این نمایشگاه شامل زن با پیراهن، مادر کودک و چند اثر دیگر بود. نکته جالب توجه در این کارها حس آرامش و زیبایی است که در آثار وجود دارد. پرتره گروت اشتاین نمونه بارز دیگری است که آرامش و شادی پیکاسو را به نمایش می گذارد. پرتره گروت اشتاین در اواخر دوره صورتی توسط پیکاسو خلق شد. شاید یکی از دلایل این موضوع ارتباط گرم و آرامش بخش وی با فرناند اولیویه نامزد فرانسوی خود باشد.


پرتره گروت اشتاین

پرتره گروت اشتاین


پیکاسو همچنین در این دوره با هنرمندان نامی و بزرگ دیگری مانند ماتیس و براک ارتباط گرفت که همین موضوع نیز در زندگی روحیات و آثارش تاثیر گذار بوده است. پیکاسو در دوره صورتی پرتره های زیادی را اجرا کرد. این پرتره ها بعدها در آثار کوبیستی وی نیز تاثیرگذار بودند و رد پای این آثار در نقاشی های آینده وی نیز قابل مشاهده می باشد. باید گفت موضوع آثار پیکاسو در این دوران تنها دلقک ها و گروه های نمایش نبودند بلکه در میان آثار این دوره می توان تصاویری از نامزد او و همینطور کودکان را نیز مشاهده کرد. پدیده دیگری که بر آثارش در این دوره تاثیر گذار بود ادبیات پاریسی می باشد. او در این دوره تحت تاثیر یک گروه ادبی رادیکال قرار گرفت. آنها تفسیرهای متفاوتی را از اخلاق در جامعه ارائه کردند.

باید گفت در دوره ای که پیکاسو فعالیت می کرده تمایز مشخص و قابل توجهی در جامعه هنری آن دوران ما بین دوره آبی و دوره صورتی این هنرمند وجود نداشته و این مرز بندی ها بعدها به وجود آمده است. شاید بتوان سال 1904 را دوره گذار پیکاسو از دوره آبی به دوره صورتی به حساب آورد. وی در این دوره در خلق آثارش گاهی بیشتر به طرف خصوصیات دوره صورتی و گاهی به خصوصیات دوره آبی تمایل پیدا می کرده است. به عنوان مثال « بازیگر» را می توان یکی از آثاری به حساب آورد که به نحوی حاوی خصوصیات هردو دوره این نقاش می باشد.


دو خواهر

دو خواهر


دوره صورتی را می توان سرآغاز موفقیت های بین المللی و شهرت مثال زندنی این نقاش قلمداد کرد. پیکاسو به واقع یک نقاش آوانگارد می باشد که گرایشات شدیدی به نوآوری و خلق جنبش های جدید داشته است. پیکاسو در میان نقاشان به موفقیت تجاری و فروش آثارش، مشهور بوده است. یکی ازخصوصیات بارز این هنرمند بزرگ نیز همین نکته می باشد که در کنار خلق آثاری با بار هنری بالا و فاخر در مارکت نیز فردی موفق بوده است. یکی از نکات قابل توجه دوره صورتی نیز همین امر می باشد که این هنرمند بزرگ به نوعی تعادل میان مارکت و هنر خود را در این بازده زمانی ایجاد کرد. در دوره آبی آثارش از نظر کیفیت بصری و هنری حائز اهمیت و ارزشمند بودند، اما به واسطه تلخی آن در مارکت مورد استقبال چندانی قرار نگرفت. دوره صورتی دوره تثبیت پیکاسو بود و همین امر است که دوره صورتی را بسیار مهم و قابل توجه می نماید. به بیان دیگر دوره صورتی صرفا به دلیل خلق آثار مهم نیست، بلکه یکی از عوامل تولد یکی از تاثیرگذارترین هنرمندان قرن بیستم در این دوره، مهم می باشد.


ترجمه، گرد آوری و تهیه مطالب: جواد اکبر زاده



دیدار - دریچه ای به کلاسهای اخیر

نگاه مختصری به آنچه که اخیرا در کلاسهای حضوری گذشته است.
فیلمهای کوتاه از کارهای در حال انجامی که در آموزشگاه نقاشی ایکاروس و توسط هنرجویان سیاوش مهویس صورت گرفته است.

نقاشی های ما با شما سخن میگویند

آثاری از هنرمند آموزشگاه سحر تربر

اثری از هنرمند آموزشگاه فاطمه جانمحمد زاده

اثری از هنرمند آموزشگاه صبا عزیز زاده

 

کلاسهای ایکاروس

دیـــدگـــاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارسال نظرات



🎭 روز شمار هنری
امروز ۲۰۲۴/۰۴/۲۷ میلادی برابر با شنبه، ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳هجری شمسی که مصادف میباشد با سالروز تولد تئودور کیتلسن ، نقاش نروژِی

تئودور کیتلسن ، نقاش نروژِی

 ادامه مطلب 

©اکیداً از مراجعه حضوری از ساعت ۱۶ به بعد خودداری نمایید             کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به آموزشگاه نقاشی ایکاروس میباشد - 2024-2009