آموزش نقاشی با گواش را در اینجا توضیح میدهیم.
گواش یک متریال نقاشی با پایه آب است که خاصیت تطبیق پذیری بالایی دارد. همچنین با این ابزار می توان حالات روشنایی القای نور و درخشندگی را در اثر هنری ایجاد کرد. به طور کلی میتوان گواش را یک نوع آب رنگ سنگین تفسیر کرد که نسبت به آب رنگ معمولی دیر تر خشک میشود. این خصوصیت باعث میشود که هنرمند بتواند با تامل بیشتری کار را پیش ببرد، به ایجاد لایه های شفاف تر بپردازد و همچنین توانایی ایجاد بافتهای خاص همانند کار رنگ اکلریک را بالاتر ببرد.
با وجود اینکه گواش همانند رنگ روغن و اکلریک شناخته شده نیست، اما با این حال به جهت سهولت استفاده و تطبیق پذیری بالا، مدیوم مورد علاقه بسیاری از هنرمندان میباشد. در این مقاله ما روش کار سهل و آسان با گواش را در چهارده قدم شرح خواهیم داد.
1. آماده کردن ابزار
قبل از آغاز به کار مطمئن شوید که تمام ابزار مورد نیاز برای انجام یک نقاشی گواش را در دسترس دارید. موضوع ابزار و متریال یکی از موضوعات مهم می باشد زیرا عدم استفاده از متریال و ابزار مناسب همیشه به نتیجه کار ضربه خواهد زد. رنگهایتان را تهیه کنید و مطمئن شوید در رنگهای شما حتما رنگهای پایه (قرمز، زرد، آبی، سفید و سیاه) وجود دارد. پالت گواش با پالت رنگ روغن متفاوت است، پالت گواش مخازن کوچک گردی برای نگهداری و استفاده رنگها دارد و برعکس پالت های دیگر تخت نیست. مطمئن شوید که قلم موهای شما قلم موی مناسب رنگ گواش میباشد و حتی المقدور سعی کنید تعداد مناسبی از انواع سایزها را در اختیار داشته باشید.
برای انتخاب ساپورت شما انتخابهای نسبتا زیادی در دسترس دارید، بسیاری از هنرمندان برای کار گواش از کاغذ آبرنگ به دلیل قیمت مناسب و حمل آسان آن استفاده می کنند. اما برای کار گواش میتوان از برد تصویرسازی بوم مناسب متریال آب (بوم هایی که آب را به خوبی جذب میکنند) استفاده کرد.
2. آماده کردن فضای مناسب کار
بعد از تهیه متریال های مناسب آماده کردن فضای کار ایده مناسبی است. بهتر است میز کار را با روزنامه باطله بپوشانید، یک ظرف آب تمیز تهیه کنید این ظرف برای مخلوط کردن رنگها و شستشوی قلم موها به کار می آید. یک ظرف اسپری آب (آب فشان) نیز تهیه نمایید. یک رول دستمال کاغذی برای پاک کردن قلمو و احیانا پالت نیز نیاز می باشد.
3. گذاشتن رنگ بر روی پالت
توصیه میشود رنگها را به مقدار مورد نیاز بر روی پالت قرار دهید زیرا در صورت عدم مصرف رنگها خشک شده و غیر قابل استفاده خواهند شد.
4. آزمایش با اضافه کردن آب به رنگ
قبل از شروع به نقاشی، تدریجی و کم کم شروع به کار با گواش نمایید. قلم مو را داخل رنگ کرده و یک خط بر روی کاغذ ایجاد کنید، سپس قلمو را داخل آب کرده و فورا خط دیگری رسم کنید. توجه کنید که چگونه آب بر روی کدر یا شفاف شدن رنگ تاثیر میگذارد. آزمایش اضافه کردن آب به رنگ را چندین بار ادامه دهید. سعی کنید با فشار قلمو بعد آغشته کردن آن به رنگ بر روی پالت درصد رنگ آن را کم یا زیاد کرده و تاثیر آن را بر روی کاغذ مشاهده نمایید. سعی کنید آب را کم کم به رنگ اضافه کنید تا مقدار دلخواه و مناسب به دست آید.
5. ترکیب کردن رنگها
مثل تمام پروژه های نقاشی در ابتدا به این فکر کنید که چه می خواهید انجام دهید؟ رنگهایی که برای کار نیاز دارید را در ابتدا بر روی پالت ترکیب کنید ، این کار باعث میشود اولا تمرکز بیشتری بر روی خود کار پیدا کنید. ثانیا رنگها تمیز تر باقی بمانند. توجه داشته باشید همیشه قبل از استفاده از رنگ دیگر، قلم مو را با آب تمیز کنید. برای ترکیب رنگها میتوان دو رنگ را درون یک مخزن مشترک از پالت قرارداده و با قلمو تمیز آنها را ترکیب کرد. همچنین میتوان با فرو بردن قلمو در یک مخزن از رنگ دیگر در پالت و ترکیب آن با رنگ دیگر رنگ جدید را به دست آورد. توجه داشته باشید که طبق همان سنت قدیمی شما باید توانایی به دست آوردن تمام رنگها را تنها با ترکیب کردن قرمز، آبی زرد و سفید داشته باشید.
6. اضافه کردن صمغ عربی به گواش
زمانی که مقدار بیش از حد آب به رنگ اضافه شد صمغ عربی کمک شایانی به رفع مشکل پرآبی رنگ خواهد کرد، همچینین این ماده در هنگام خشک شدن گواش باعث بهتر ثابت شدن پودر رنگ بر روی کار خواهد شد.
7. طراحی کار با خطوط کم رنگ
بسیاری از هنرمندان روش اسکیس کم رنگ را مفید و کارآمد میدانند، این کار این امکان را به شما میدهد که یک ایده کلی از کاری که قرار است به انجام برسد داشته باشید و همچنین در بدست آوردن تناسبات مناسب و دوری از اشکالهای تناسباتی بسیار مفید است. این کار را میتوان با یک مداد گرافیت سخت و کم رنگ به انجام رساند.
8. رنگ گذاری مناطق سفید با پاستل روغنی سفید
قبل از رنگ کردن کار توصیه میشود محل هایی که قرار است سفید باقی بماند را با پاستل روغنی سفید بپوشانید. دلیل استفاده از پاستل روغنی این است که روغن به طور طبیعی آب را پس میزند و هنگامی که ما از یک متریال با پایه آب استفاده میکنیم مناطقی را که با پاستل روغنی پوشانده ایم به هیچ عنوان تحت تاثیر قرار نمیگیرد و این موضوع به تمیزی و زیبایی کار خواهد افزود. با این حال اگر به طور کلی کار شما از لایه های سنگین رنگ تشکیل نشده میتوانید به طور بلقوه از همان رنگ سفید گواش برای سفید کردن مناطق استفاده کنید.
9. چند رنگ پایه را بگذارید
لایه گذاری در نقاشی گواش کاری مناسب و مفید می باشد. بر روی طراحی خود برای رنگ آمیزی ابتدا از چند رنگ پایه آغاز کنید، این کار این حس را به شما القاء خواهد کرد که نقاشی شما با سرعت مناسبی در حال پیش رفتن است. در این مرحله از رنگ مستقیم تیوب یا مخزن استفاده نکنید، بلکه سعی کنید از رنگهای رقیق شده استفاده کنید این کار به براق شدن کار شما کمک شایانی خواهد کرد. برای مثال برای نقاشی یک درخت تنه را با یک قهوه ای سبک پر کنید و همینطور برگها را با یک سبز سبک و براق شده.
در ادامه به دو روش میتوان کار را پیش برد : در روش اول یک یا دو زیر لایه خالص و شفاف قرار داده میشود (همانند آبرنگ) و در روش دوم تعداد زیادی زیرلایه های نرم در جهت پرداخت و به وجود آوردن حجم مناسب در کار ایجاد میشود. به یک نکته مهم باید توجه کرد و آن اینکه اگر لایه های گواش بیش از حد کلفت باشد امکان بوجود آمدن ترک در کار وجود دارد.
10. اضافه کردن لایه بعدی در زمان مناسب
یکی از نکات بسیار مهم در تکنیک گواش صبر کردن در جهت خشک شدن کامل لایه زیرین است، زیرا در صورت مرطوب بودن، لایه زیرین با لایه جدید ترکیب شده و در اصطلاح کار ما چرک خواهد شد. اما ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که تعدادی از اساتید چیره دست تکنیک گواش را به زیبایی به روش خیس در خیس کار میکنند، اما این کار مستلزم تجربه بالا و چیره دستی زیاد در این تکنیک می باشد. بنابراین برای شروع کمی صبر کنید تا لایه های زیرین به طور کامل و مناسب خشک شوند!
اگر در قسمتهایی از کار رنگ شما دچار شره شد یا کمی از رنگ به نقاط دیگر پاشیده شد، کمی صبر کنید تا نقاط مورد نظر خشک شوند و در ادامه با رنگ جدید آن نقاط را اصلاح کنید، بنابراین حتی المقدور در صدد پاک کردن یا جلوگیری از شره بر نیایید.
اگر احساس کردید رنگ منبع شما در پالت در حال خشک شدن است از اسپری آبی که در نکات بالا ذکر شد استفاده نموده کمی آب به رنگها اسپری نمایید.
11. حجم پردازی
برای سایه روشن و حجم پردازی در گواش راههای متفاوتی وجود دارد اما چیزی که مسلم است به دلیل خشک شدن سریع گواش بر روی ساپورت نمیتوان همانند رنگ روغن از روش ساخت و ساز استفاده کرد.
یک روش برای ایجاد تنالیته به این صورت است که با ایجاد خطوط با استفاده از گواش به حجم پردازی و تنالیته پرداخت، به صورتی که با استفاده از تعداد زیادی خط به تدریج از روشن به تیره حالت تنالیته و حجم به دست می آید. برای مثال اگر شما در نظر دارید یک سیب را نقاشی کنید از یک خط قرمز بسیار سبک و روشن شروع کرده و و به تدریج به قرمز، خاکستری اضافه میکنید به طوری که در انتها به یک خاکستری یا یک خاکستری قرمز بسیار تیره در جهت نمایش سایه می رسیم. بعد از تمام خطوط با یک قلم موی مرطوب شروع به محو کردن و ترکیب تیرگی و روشنی بین خطوط مینماییم. همچنین با استفاده از لایه های نیمه شفاف و اضافه کردن آنها به تدریج بر روی لایه های قبل می توان حالت حجم را القاء کرد. و در نهایت میتوان از هاشورهای بسیار نرم برای پایان کار استفاده کرد.
12. اضافه کردن جزییات با قلم ریز
بعد از اضافه کردن لایه ها و ایجاد سایه روشن نسبی با یک قلم ریز شروع به ایجاد جزیییات کار میکنیم. برای جذاب تر و زیبا تر شدن کار حتی میتوان نقاشی را با استفاده از گواش سیاه یا حتی با قلم و جوهر دورگیری کرد. برای مثال اگر شما یک توت فرنگی را نقاشی میکنید میتوانید برای نقاط سیاه آن از یک خودکار سیاه استفاده کنید.
13. رها کردن
بعد از اتمام کار به منظور خشک شدن کامل برای مدتی اثر را رها میکنیم، و در ادامه به کنترل ایرادات احتمالی و اصلاح آنها می پردازیم.
14. قاب و نگهداری
در ادامه اگر اثر نهایی مورد توجه قرار گرفت توصیه میشود به دلیل حساس بودن متریال گواش از یک قاب شیشه ای برای محافظت و زیباتر جلوه کردن کار استفاده شود.
دیدار - دریچه ای به کلاسهای اخیر
نگاه مختصری به آنچه که اخیرا در کلاسهای حضوری گذشته است.
فیلمهای کوتاه از کارهای در حال انجامی که در آموزشگاه نقاشی ایکاروس و توسط هنرجویان سیاوش مهویس صورت گرفته است.
نقاشی های ما با شما سخن میگویند
آثاری از هنرمند آموزشگاه سحر تربر
اثری از هنرمند آموزشگاه لیدا سماک
اثری از هنرمند آموزشگاه مریم انصاری
کلاسهای ایکاروس
دیـــدگـــاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
بخشهای مورد نیاز علامتگذاری شدهاند *
راضیه
زمان: جمعه، ۲۸ شهریور ۱۳۹۹ | ۱۳:۱۰:۴۹
بسیارعالی،سپاسگزارم
↩ پاسخ به پیام
امیرحسین حیدری
زمان: چهارشنبه، ۲۲ بهمن ۱۳۹۹ | ۰۰:۲۷:۲۶
خیلی آسان 👍👍👍👍
↩ پاسخ به پیام
علی تقی زاده
زمان: دوشنبه، ۸ فروردین ۱۴۰۱ | ۱۹:۴۹:۱۱
عالیی
↩ پاسخ به پیام
اسرا
زمان: پنجشنبه، ۱ تیر ۱۴۰۲ | ۱۵:۵۴:۳۲
بسیار عالی
↩ پاسخ به پیام