نویسنده: ایکاروس، بروزرسانی: شنبه، ۲۸ اسفند ۱۴۰۰
قبل از اینکه آموزش نقاشی با مداد رنگی را آغاز کنیم ذکر این نکته ضروری است که بدانیم مداد رنگی یک ابزار با گرایش بالا به سمت طراحی می باشد. بدین معنی که قبل از کار با این ابزار شما می بایست از دانش قابل قبولی در هنر طراحی برخوردار باشید. چراکه اصول اولیه مداد رنگی کاملا مانند کار با ابزار طراحی است. شناخت تنالیته، مدیریت کردن نور و سایه روشن و همچنین استفاده مناسب از نوک ابزار کاملا مانند استفاده از ابزار طراحی است. از طرف دیگر تکنیک لایه گذاری در این متریال نیز مشابه کار با ابزار طراحی است. بسیاری از هنرمندانی که در طراحی اشخاصی چیره دست به حساب می آمدند زمانی که برای اولین بار کار با مداد رنگی را آغاز کردند مخاطبین و بینندگان خود را شگفت زده کردند.
مداد رنگی ها ابزاری شبیه به مداد های گرافیت هستند با این تفاوت که شما در این ابزار از امکانات رنگ گذاری نیز بهره مند هستید. در مداد رنگی برندهای گوناگونی وجود دارد که هر کدام دارای کیفیت و کاربرد های مختلفی هستند و حتی در یک برند نیز کلاسهای مختلفی وجود دارد. برای انتخاب مناسب و کسب اطلاعات می توانید به مقاله بهترین مارکهای مداد رنگی حرفه ای را بشناسیم مراجعه نمایید. بنابراین در این قسمت بیشتر از این به بحث انتخاب مارک و برند و انواع مختلف آن نخواهیم پرداخت، فقط این نکته را ذکر می کنیم که انتخاب یک برند مناسب فاکتور بسیار مهمی می باشد.
نکته مهم و در عین حال ساده در مورد نگهداری مداد رنگی وجود دارد. توجه داشته باشید که کلاس آرتیست این ابزار بسیار گران قیمت بوده و تهیه آن دشوار است. علاوه بر این نگهداری نامناسب آن به کیفیت مدادها آسیب وارد کرده و در نتیجه اثر هنری شما هم تاثیر منفی در بر خواهد داشت. بنابراین نگهداری مناسب آن فاکتور حائز اهمیت می باشد. توصیه می شود حتی المقدور مدادها را در بسته اصلی خود محصول نگهداری کنید. اگر مدادها را به صورت تکی تهیه می کنید یک جعبه مناسب و محکم که مدادها را در جای خود ثابت نگه دارد تهیه کنید.
نکته بعدی انتخاب ساپورت مناسب برای کار است، برای کار مداد رنگی بهتر است کاغذ یا مقوای با بافت تهیه کنید. ساپورت مناسب مداد رنگی باید تا حدی دندان داشته باشد، به بیان دیگر نه آنقدر درشت که به ظرافت اثر شما لطمه زده و نه آنقدر صاف که پیگمنتها را در خود جای ندهد و زود به اشباع برسد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مناسب ترین مارکهای ساپورت برای مداد رنگی را بخوانید.
نکته بعدی برای کار خوب و مناسب، تیز نگه داشتن نوک مدادها است. نوک تیز مدادها نه تنها باعث ظرافت کار شما خواهد شد بلکه باعث می شود رنگ دانه ها به طرز مناسب و خوبی به داخل منافذ ساپورت شما نفوذ کرده و شما قادر خواهید بود لایه های بیشتری را بر روی کار جای گذاری نمایید. همچنین این کار از کدر شدن رنگهای شما جلوگیری خواهد کرد. از طرف دیگر زمانی که نوک مداد شما تیز نباشد رنگدانه به خوبی داخل کاغذ نفوذ نکرده و شما مجبور به فشار بیشتر بر روی ساپورت خواهید بود. این موضوع کنترل رنگها و لایه بندی را برای شما دشوار کرده و به درخشش کار شما نیز آسیب جدی وارد خواهد کرد.
برای تیز کردن مدادها انتخابهای وسیعی وجود دارد. ابزاری مانند مداد تراش های الکتریکی، مداد تراش دستی، مداد تراش های لوازم آرایشی و غیره. اگر از لول آرتیست در مداد رنگی استفاده می کنید حتما مداد تراش با کیفیت بالا را در کار خود استفاده کنید. تهیه یک مداد تراش خوب و حرفه ای علاوه بر اینکه نوک مداد شما را از شکستن در امان نگاه میدارد در عین حال کیفیت تیز شدن آنرا نیز حفظ می نماید. علاوه بر این نوع طراحی تراش های حرفه ای باعث عدم هدر رفت پیگمنتها و عمر طولانی تر مداد خواهد شد. احتمالا بهترین گزینه برای تراش، مداد تراش های دستی هستند. زیرا سرعت و کنترل فشار تیز کردن مداد کاملا در اختیار شما قرار دارد. برای تهیه این نوع از تراش سعی کنید تراشهایی با دهانه گشاد تر و عمیق تر را انتخاب نمایید. دلیل این امر این است که این نوع از تراش باعث می شود شما نوک بلند تر و تیزتری داشته باشید و در عین حال یک لایه محافظ در قسمت عقبی نوک مغزی شما ایجاد خواهد کرد. پوشاننده هسته رنگی، خطر شکستن نوک مداد شما را کاهش خواهد داد.
در اینجا پس از توضیح موارد جانبی به تکنیکهای رنگ گذاری با مداد رنگی خواهیم پرداخت. تکنیک های فراوانی برای رنگ گذاری به وسیله مداد رنگی وجود دارد. و این تکنیک ها قواعد و اصول متفاوتی از یکدیگر را برای پیگمنت گذاری بر سطح ساپورت را دنبال می کنند. اما تکنیکهای اصلی مداد رنگی عبارتند از لکه گذاری، هاشور زنی، هاشور مورب و لایه گذاری کردن. شما حتی می توانید از این تکنیکها به صورت ترکیبی استفاده کرده و تکنیک خاص خود را خلق نمایید. اما اگر تازه کار هستید بهتر است در ابتدا یکی از این تکنیکها را انتخاب کرده و در ادامه متد خود را پایه ریزی نمایید.
اما مناسب ترین تکنیک برای به دست آوردن یک نتیجه مطلوب و رئال تکنیک لایه می باشد. از طرف دیگر در دل همین تکنیک شما می توانید ازمتد های دیگری که ذکر شد نیز استفاده نمایید. داشتن لایه های متعدد در کار به عوامل مختلف بستگی دارد که تنها یکی از آنها مهارت هنرمند می باشد. کیفیت ساپورت و همچنین کیفیت مداد رنگی هایی که از آنها استفاده می کنید در این امر بسیار دخیل هستند
برای شروع کار بهتر است که از رنگهای روشن به تیره آغاز نمایید. زیرا رنگ گذاری از تیره به روشن به کار شما لطمه خواهد زد. گذاشتن رنگهای روشن بر روی تیره در مداد رنگی دشوار بوده و در بیشتر مواقع رنگهای روشن را کم اثر و یا خاکستری های نا خواسته ایجاد خواهد کرد. موضوع بعد کنترل فشار دست است. در ابتدای کار به هیچ عنوان با فشار بالا کار را شروع نکنید. فشار بالا میتواند به چند دلیل به کار شما آسیب وارد کند. اول اینکه به بافت ساپورت شما آسیب زده و آنرا خیلی سریع اشباع می نماید. دوم ممکن است در کار شما رفله های ناخواسته ایجاد کند. سوم تیره گی ها و یا شدت های ناخواسته در کار ایجاد می کند که اصلاح آنها بسیار دشوار و در بسیاری از مواقع غیر ممکن است. پس توصیه می شود کار را با صبر و حوصله و به شکل لایه لایه جلو ببرید.
موضوع بعدی حفظ کردن هایلایت ها در کار شماست، برای این کار بهتر است که دور مناطقی که هایلات می شوند را با یک مداد بسیار کم رنگ علامت گذاری کنید. این کار بکر بودن کاغذ شما را حفظ کرده و به هایلایت های شما زیبایی می بخشد. از طرف دیگر بسته به رنگ کاغذی که استفاده می کنید میتوانید از مداد رنگی سفید و یا رنگهای اکلریک، گواش و یا خودکارهای سفید هم استفاده کنید.
مورد بعدی عدم استفاده از مداد رنگی مشکی است. استفاده از این رنگ توصیه نمی شود مگر اینکه شما در سطح پیشرفته قرار داشته باشید و با دلیل و کنترل شده از این رنگ استفاده نمایید. برای قسمتهای تیره از رنگهای تیره دیگر و یا ترکیب چند رنگ استفاده کنید. مورد بعدی رنگ گذاری مناطق گوناگون است. اگر در پی یک نقاشی رئالیستی هستید شاید بهتر باشد که از تکنیک جز به کل استفاده کنید و آرام آرام رنگها را به یکدیگر وصل کرده و در هم محو کنید.
اما مرحله بعدی کار بلندینگ است. توجه داشته باشید در تکنیک مداد رنگی به دلیل محدودیت در ترکیب رنگها برای بلند کردن کار حتما می بایست مدادهای شما از تنوع مناسبی در رنگ برخوردار باشد. هر چه تعداد بیشتری از رنگها را در اختیار داشته باشید می توانید مرز بین دو رنگ را با تنهای متنوع تر و زیبا تر پر کنید. این کار منجر به سه بعدی به نظر رسیدن کار شما خواهد شد. به طور کلی بنلد Blend کردن یعنی هماهنگ کردن و محو کردن رنگها در یکدیگر برای هارمونی زیبا تر. این کار بر اثر تجربه و آزمودن و همچنین آموزش مناسب به دست می آید.
روش بعدی بلندینگ ترکیب رنگ دانه ها با استفاده از قلم مو است. این روش با استفاده از یک قلموی نسبتا زبر انجام میشود و در آن شما مرز رنگها را در یکدیگر محو کرده و از ترکیب رنگدانه ها با هم رنگی جدید به وجود آمده و سطحی لطیف و صاف خواهید داشت. روش دیگر استفاده از مدادهای بلندر می باشد. این نوع از مدادها ترکیباتی شامل موم و مواد اولیه مداد را در خود دارند. با این تفاوت که در آنها از رنگدانه استفاده نمی شود و صرفا برای محو کردن به کار می روند. از این ابزار همچنین برای نرم کردن لبه های تیز نقاشی نیز استفاده می شود.
روش بعدی یک روش بسیار قوی و موثر برای ترکیب رنگها است. در این روش برای بلند Blend کردن از حلال ها استفاده می شود. این حلال ها باعث از هم گسیختگی رنگ دانه ها شده و آنها را با هم ترکیب می کنند و سپس دوباره خشک می شوند. این حلالها اگر به درستی استفاده شوند می توانند به رنگهای شما درخشش مناسبی داده و سطحی صاف و زیبا به وجود آورند. اما در استفاده از آنها باید چند نکته را رعایت کنید. اول اینکه حتما قبل از استفاده از آن بر روی کار اصلی بر روی قسمتی از ساپورت آنرا تست کنید. با این کار متوجه خواهید شد اساسا ساپورت شما با مدیوم حلال هماهنگ است یا خیر. نکته بعدی تست مدیوم با مداد رنگی شماست. حتما قبل از استفاده از مدیوم با آن و مداد رنگی خود شروع به تمرین نمایید و چند رنگ را بر روی ساپورت در کنار هم چیده و آنها را با هم ترکیب کنید. آخرین نکته اینکه حتما صبر کنید که مدیوم حلال کاملا خشک شده و سپس روی آن شروع به کار مجدد کنید.
یکی از حلال های مناسب برای این کار حلالی بر پایه الکل است که می توانید آنرا با یک گوش پاک کن و یا هر وسیله دیگری مثل محو کن استفاده نمایید. دقت کنید که استفاده بیش از حد از این ماده منجر به نابود شدن و یا کم رنگ شدن رنگ دانه های شما خواهد شد.
توجه داشته باشید که مدیوم های مختلفی برای این کار در بازار وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد. اما می بایست در استفاده از آنها تجربه لازم را کسب کرده که نتیجه مناسب را برای شما به ارمغان بیاورند.
اما آخرین قسمت این مقاله در مورد پاک کردن است. پاک کردن اشتباهات در مداد رنگی یکی از دشوار ترین و چالش برانگیز ترین قسمتهاست. هر چه لایه های رنگی سنگین تر باشد پاک سازی آن نیز دشوار تر خواهد بود. در مداد رنگی تا جای ممکن سعی کنید برای پاک کردن از تکنیک لایه برداری استفاده کنید. زیرا کشیدن پاک کن بر روی کار منجر به لکه در کار شما خواهد شد. اما در برخی قسمتهای کوچک می توان تا حد محدودی از پاک های برقی نیز استفاده کرد. همچنین می توان از پاک کن های های پلیمر نیز استفاده کرد. این پاک کن ها نسبت به پاک کن های دیگر قدرت بیشتری دارند.
برای کار مداد رنگی تا جای ممکن از پاک کن های ارزان قیمت استفاده نکنید. زیرا این پاک کن ها در داخل خود مواد نامرغوب داشته که به بافت کاغذ شما آسیب زده و کار مجدد بر روی آنرا بسیار دشوار می سازد. در پایان باید گفت که کار با مداد رنگی برای هنرجویان پایه انتخاب مناسبی نیست و بسیار بهتر است پیش از شروع کار با مداد رنگی یک دوره طراحی مقدماتی گذرانده شود.
دیدار - دریچه ای به کلاسهای اخیر
نگاه مختصری به آنچه که اخیرا در کلاسهای حضوری گذشته است.
فیلمهای کوتاه از کارهای در حال انجامی که در آموزشگاه نقاشی ایکاروس و توسط هنرجویان سیاوش مهویس صورت گرفته است.
نقاشی های ما با شما سخن میگویند
اثری از هنرمند آموزشگاه مرتضی طاهری
اثری از هنرمند آموزشگاه لیدا سماک
اثری از هنرمند آموزشگاه مریم انصاری
کلاسهای ایکاروس
دیـــدگـــاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
بخشهای مورد نیاز علامتگذاری شدهاند *
محسن
زمان: شنبه، ۷ آبان ۱۴۰۱ | ۲۲:۱۴:۰۹
بسیارعالی
↩ پاسخ به پیام