آموزش ساختن رنگ سفید در رنگ روغن را توضیح میدهیم.
رنگ سفید در نقاشی رنگ روغن، مصرف فراوان دارد و میتوان گفت اولین رنگی که زودتر از بقیه رنگها تمام میشود، رنگ سفید است. رنگ سفید را میتوان از ماده ای به نام سینکا که به شکل پودر است تهیه نمود. ابتدا روشی را توضیح میدهیم که معمولا در هنرستانها و محیطهای دانشگاهی ایران، بین هنر آموزان رایج تر است و در بعضی از کلاسهای نقاشی نیز ممکن است به هنرجویانی که پر کارتر هستند و رنگ سفیدشان زودتر از بقیه رنگها به اتمام میرسد، توصیه شود. توجه داشته باشید رنگی که بدین طریق ساخته میشود رنگ استانداردی نخواهد بود. روشهای توصیه شده در محیطهای هنری ایران، معولا روشهای بروز و استاندارد جهان نمیباشند و فقط میتوانند نیاز هنرجو را بصورت مقطعی بر طرف نمایند. ما این روش را توضیح میدهیم، اما توصیه نمیکنیم. مخصوصا اگر مایلید که تابلوی کار شده با رنگهای دست ساز خودتان، کیفیت و ماندگاری بهتر و بیشتری داشته باشد، توصیه میکنیم در صورت امکان از روش دوم که در همین مقاله توضیح میدهیم، استفاده نمایید.
مقداری پودر سینکا که با روغن بزرک ترکیب شود سفید مورد استفاده ما را (سفید زینک) بدست میدهد. البته لازم به ذکر است که سینکا و روغن بزرک مورد استفاده باید از نوع مرغوب باشند. سینکای مرغوب کاملا پودر و نرم است و حالت آرد داشته و ناخالصی ندارد. روغن مرغوب هم بوی بد نداشته و دارای رنگ شفاف و بسیار روشن میباشد.
مقدار روغن و پودر را طوری تنظیم مینماییم که رنگ حاصله نه خیلی سفت باشد و نه خیلی شل.
از کاردک برای مخلوط کردن پودر و سینکا میتوان استفاده نمود.
رنگ حاصله را میتوان در قوطیهای کوچک در بسته، مانند قوطی کرم و مانند آن نگهداری نمود.
برای ساختن رنگ سفید تیتانیوم میتوان همین مراحل را با پودر تیتانیوم مرغوب انجام داد.
اگر دغدغه شما نقاشی کشیدن است و مدتی را در این راه صرف کرده باشید، حتما با رنگ روغن نیز آشنایی داشته اید. زیرا این متریال یکی از حرفه ای ترین و پرکاربردترین متریالهای دنیای هنرهای زیبا می باشد. شاید از این موضوع سورپرایز شوید اگر بدانید که این رنگهای زیبا تنها با ترکیب دو یا سه ماده بدست می آیند. در برخی مواقع تولید دستی رنگ روغن مزایای خاص خود را دارد. مثلا هنرمند می تواند فرمول شخصی خود را برای تولید آن ابداع کند و حتی درصورت کسب تجربه کافی می تواند کیفیتی بهتر از نوع تجاری آن را تولید کند. از طرفی برخی مواقع تولید این رنگها اقتصادی تر از خرید آنها از فروشگاه می باشد. در این مقاله ما به توضیح روش سنتی تولید رنگ روغن خواهیم پرداخت. با دقت در این مقاله شما نیز میتوانید برند رنگ خود را داشته باشید.
شروع کار و مواد لازم:
برای شروع تولید رنگ روغن شما به مواد زیر نیاز دارید:
1- روغن بزرک خام یا روغن بزرک تهیه شده به روش سرد. تفاوت روغن بزرک با روغن های دیگر در این است که از خاصیت خشک شوندگی برخوردار است. برای مثال اگر شما مقداری روغن زیتون را بر روی یک بوم یا یک پارچه بریزید، خواهد دید بعد از هفته ها همچنان حالت خیس دارد. اما اگر همین کار را با روغن بزرک انجام دهید خواهید دید که بعد از چند روز به حالت خشک و براق در خواهد آمد.
این روغن را می توانید در فروشگاههای متریال هنرهای زیبا پیدا کنید. همچنین نوع غیر صنعتی آن در مغازه های عطاری نیز یافت می شود که به روغن دانه کتان معروف است. این موضوع را در نظر داشته باشید که روغنی که در عطاری ها به فروش می رسد دقیقا همان روغنی است که در بسته های تجاری در فروشگاههای لوازم هنری به فروش می رسد و در برخی مواقع کیفیت بهتری نیز دارند، اما با قیمت کمتر! شناخت روغن خوب کار سختی نیست. فقط کافیست نگاهی به روغن بیاندازید. باید شفاف و تمیز با رنگ زرد طلایی درخشان باشد. توجه داشته باشید که روغن غنی شده برای کار ما مناسب نیست. بنابراین اگر مشاهده کردید که روغن زیادی سفت می باشد عطای آن را به لقایش ببخشید!
2- رنگدانه ها (پودر ساخت رنگ روغن): رنگدانه را میتوانید از فروشگاههای متریال هنری تهیه کنید. در این دستورالعمل ما از رنگدانه آبی اولترامارین استفاده می کنیم که در بازار نیز موجود است. پودر اولترامارین یکی از قدیمی ترین رنگدانه ها می باشد و قدمت آن به سال 1800 باز می گردد. این رنگدانه یکی از گرانترین رنگدانه ها نیز می باشد.
فراموش نکنید که بسیاری از رنگدانه ها سمی هستند و مقادیر قابل توجهی سرب، کروم و مواد شیمیایی دیگر در آنها وجود دارد. اما اولترامارین از این قائده مستثنی می باشد و تقریبا ماده ای بی خطر است. بنابراین اگر قصد استفاده از رنگدانه دیگری را دارید اولا از محتویات آن آگاه شده و ثانیا احتیاط را از دست نداده و از وسایل محافظت نظیر ماسک و دستکش استفاده نمایید.
3- اضافه کردن موم: زمانی که ما رنگ دانه ها را با روغن مخلوط می نماییم بعد از مدتی این دو ماده از هم جدا خواهند شد. اگر به رنگهایی که کیفیت مناسب ندارند دقت نمایید خواهید دید زمانی که رنگ از تیوب خارج میشود روغن از رنگ جدا شده و بیرون می آید. این فرایند یکی از نشانه های عدم کیفیت رنگ می باشد. استفاده از موم مناسب باعث می شود که رنگ دانه در کنار روغن به ترکیب پایدار و مناسبی رسیده و رنگ زیبا و با کیفیتی داشته باشیم. موم را میتوانید در فروشگاههای لوازم صعنعتی مثلا فروشگاههای فروش رنگهای ساختمانی پیدا کنید. در عین حال می توان از موم طبیعی زنبور عسل نیز برای این کار استفاده کرد. فقط دقت کنید که از موم تصفیه نشده و غیر نرم استفاده نکنید.
در این دستورالعمل موم دو درصد از مقدار روغن ما را تشکیل خواهد داد. اما این فرمول به رنگدانه ای که انتخاب می نمایید نیز بستگی دارد. به این صورت که مقدار جذب روغن توسط رنگ دانه نقش مهمی در مقدار مومی که ما به ترکیبمان اضافه می کنیم بازی می کند. برای مثال در رنگ flake white، اصولا نیازی به اضافه کردن موم وجود ندارد. اما در عوض برای رنگی مانند سبز اولترا مارین شما باید 4 درصد موم در ازای روغنتان اضافه نمایید.
وسایل سودمند جهت پیشبرد بهتر کار
هاون برای پودر کردن رنگدانه: بیشتر رنگدانه ها در هنگام خرید به صورت پودر می باشند. اما بعضی از انواع طبیعی آنها نیاز به کوبیدن جهت آماده شدن دارند. بنابراین داشتن یک هاون می تواند سودمند باشد.
مولر و صفحه مقاوم شیشه ای: مولر یک وسیله پهن دسته دار شیشه ای شبیه به گوشت کوب می باشد که هنرمندان به جهت ترکیب مواد رنگی بر روی یک شیشه ضخیم از آن استفاده می نمایند. از شیشه به این دلیل استفاده می شود که داری منفذ نیست و همچنین تمیز کردن آن برای استفاده مجدد ساده می باشد.
برای اندازه گیری مواد به صورت دقیق تهیه یک ترازوی دقیق الکترونیکی نیز توصیه می شود. زیرا درصد ترکیب مواد با یکدیگر از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. به این نکته توجه کنید که ممکن است در هنگام ترکیب رنگ و آماده شدن آن ایرادی در اندازه ترکیبات مشاهده نکنید. اما بعد از نگهداری رنگ و استفاده آن بر روی ساپورت در صورت نادرست بودن مقادیر به عمق فاجعه پی خواهد برد!
آماده کردن رنگ دانه ها:
در این قسمت اقدام به آماده کردن رنگدانه ها کرده و شروع به کوبیدن و مخلوط کردن آنها می نماییم. دقت نمایید اگر احیانا تکه ای پودر نشده وجود دارد آنرا به خوبی نرم و پودر نمایید، این فرایند را با اضافه کردن چند قطره کوچک از روغن بزرک ادامه می دهیم.
توجه داشته باشید مواد مصرفی گران قیمت هستند! بنابراین برای شروع با سه گرم رنگ دانه آغاز کنید و بعد از حصول رضایت و بدست آوردن تناسبات قابل قبول مقدار مورد نظر رنگ را تهیه نمایید.
توجه کنید اگر رنگ دانه شما از قبل به صورت کامل پودر شده است شما میتوانید بدون انجام این مرحله به مرحله بعدی بروید.
حال سه گرم از رنگدانه را روی شیشه قرار داده و در وسط آن با کاردک یک دهانه باز مینماییم. توجه کنید که هیچ کدام از مراحل کار را با دست انجام ندهید. زیرا اولا ممکن است دچار حساسیت یا آسیب پوستی شوید و در ثانی موادی که در پوست بدن وجود دارد ممکن است به کیفیت نهایی رنگ آسیب برساند.
با یک قطره چکان آرام آرام روغن را به پودر اضافه نمایید. توجه کنید که زیادی از حد روغن اضافه ننمایید. برای سه گرم از این مواد 1 گرم روغن کفایت می نماید (حتی المقدور از قطره چکان درجه دار استفاده کنید).
حالا به آرامی شروع به مخلوط کردن پودر و روغن می نماییم. مخلوط را تا جایی هم بزنید که کاملا خیس شده و هیچ رنگ دانه خشکی در درون آن مشاهده نکنید. نتیجه نهایی باید مخلوطی کاملا غلیظ و چسبناک باشد.
در این دستورالعمل ما 20 گرم مواد پیوند دهنده داریم (روغن بزرک)، و دو درصد موم به آن اضافه می نماییم. بنابراین ما باید 0.40 گرم موم به این ماده اضافه نماییم. و در مرحله بعد روغن را تا رسیدن به حد 20 گرم به آن اضافه می نماییم.
در این مرحله شروع به حرارت دادن ترکیب می نماییم. دقت داشته باشید حرارت تا جایی برسد که ترکیب موم و روغن به خوبی با هم مخلوط شده و ذرات موم قابل روئیت نباشند. یک موضوع قابل توجه این است که حرارت مستقیم ممکن است باعث چسبندگی موم به کف ظرف شود. بنابراین بهتر است از یک ظرف آب مانند تصویر زیر برای حرارت دادن استفاده شود، لازم به ذکر است که از ماکروفر (به جهت دادن حرارت غیر متمرکز) نیز برای این کار می توان استفاده کرد. در مرحله بعد شروع به هم زدن مخلوط موم و روغن نمایید تا جایی که ترکیب کاملا میکس شود. زمانی که موم و روغن به خوبی ترکیب شد باید به آن در اصطلاح استراحت دهید تا کمی سرد شده و غلیظ گردد.
زمانی که حس کردید ماده به اندازه کافی سرد و سفت شد، زمان آن فرا رسیده که آن را با رنگ دانه غلیظ که از قبل آماده کرده بودیم ترکیب نماییم. بنابراین به صفحه شیشه ای برگشته و مانند تصویر زیر شروع به انجام کار می نماییم.
حال زمان آن رسیده که با مولر شروع به ترکیب مواد کنیم. دقت کنید به آرامی و با دایره های کوچک شروع به مالش محلول نمایید و در سطح شیشه ای به صورت هشت انگلیسی فرایند ترکیب را ادامه دهید.
به تصویر زیر دقت کنید! در سطح شیشه باید یک لایه نازک از رنگ داشته باشید. دلیل این کار این است که هر گونه ناخالصی و عدم ترکیب مناسب یا گوله شده گی مواد را در صورت مشاهده، با فشار زیاد حل نموده و ماده ای نرم و یک دست به وجود آورید.
در این مرحله با یک کاردک مواد را به صورت متمرکز جمع کنید، و با دقت آنرا کنترل کنید. اگر بیش از حد شل بود به آن کمی از مخلوط رنگ دانه اضافه کنید و اگر زیادی سفت بود کمی از محلول روغن و موم اضافه کنید. اگر از ماده رنگ دانه که از قبل آماده کرده بودیم در دسترس ندارید میتوانید کمی از پودر خشک را مستقیم به آن اضافه نمایید. اما به خاطر داشته باشید که فرآیند ترکیب پودر خشک با این ماده زمان طولانی تری را طلب می نماید.
کار به پایان رسید! حال رنگ روغن آماده را در داخل ظرف مناسب (ترجیحا شیشه یا فلز) ریخته و درب آن را با دقت ببندید و دقت کنید که به هیچ عنوان هوا وارد این ظرف نشود. زیرا باعث خشک شدن و از بین رفتن رنگ خواهد شد.
دیدار - دریچه ای به کلاسهای اخیر
نگاه مختصری به آنچه که اخیرا در کلاسهای حضوری گذشته است.
فیلمهای کوتاه از کارهای در حال انجامی که در آموزشگاه نقاشی ایکاروس و توسط هنرجویان سیاوش مهویس صورت گرفته است.
نقاشی های ما با شما سخن میگویند
آثاری از هنرمند آموزشگاه سحر تربر
اثری از هنرمند آموزشگاه مهدیه عبدالعلی زاده
آثاری از هنرمند آموزشگاه بنفشه حسینی
کلاسهای ایکاروس
دیـــدگـــاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
بخشهای مورد نیاز علامتگذاری شدهاند *
سعید
زمان: یکشنبه، ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ | ۱۲:۴۳:۲۱
با سلام . دستمریزاد. چه وب سایت جالبی داریدو چقدر سخاوتمدانه اطلاعات و تجربیات خودتان را نشر می دهید ، حقیقتا جای تشکر داره ، به نوبه خودم از شما قدر دانی و تشکر می کنم ، حیفم آمد از مطالبتان استفاده کنم وانصاف نداشته باشم وچیزی ننویسم . متشکرم سعید
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: یکشنبه، ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ | ۲۱:۲۸:۵۱
🌷لطف دارید. ممنون بابت نظرتان
↩ پاسخ به پیام
رضا
زمان: چهارشنبه، ۶ فروردین ۱۳۹۹ | ۲۱:۴۳:۲۰
سلام مدیر محترم سایت مطالب خیلی خوبی در سایت گذاشتید بسیار عالی بود فقط یه سوال اگه بخواهیم همه رنگ ها را به همین شیوه که توضیح دادید انجام بدم ایا باید رنگ دانه های متفاوتی بخرم برای رنگ های دیگر یا کار دیگه باید انجام بدم و رنگ دانه حدودا قیمتش چقدر است و رنگ دست ساز چقد ماندگاری داره در ظرف ممنون از مطالب و سایت خوبتون
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: پنجشنبه، ۷ فروردین ۱۳۹۹ | ۱۷:۲۹:۱۹
سلام. در مورد رنگهای دیگر هم میشود به همین ترتیب عمل نمود و احیانا اگر تفاوتهایی وجود داشت، آن را در مقالات خارجی جستجو کرد. اما کیفیت رنگدانه در ماحصل نهایی و رنگی که بدست میاید نقش بسیار کلیدی و اساسی را ایفا مینماید. توجه داشته باشید که این متن از مقاله های خارجی ترجمه شده است و تنوع و کیفیت موادی که برای اینکار مورد نیاز است، میبایست با کیفیت این مواد در کشورهای خارجی، برابری کند. که متاسفانه در این زمینه، کشور ما بضاعت کافی ندارد و تهیه پیگمنت (ماده رنگی یا همان پودر رنگ یا همان رنگدانه) مرغوب بسیار دشوار و پر هزینه خواهد بود.
ماندگاری رنگ دست ساز بستگی به روش نگهداری آن دارد. که بهتر است برای اطلاعات بیشتر در این خصوص، به مقالات خارجی مراجعه شود.
از آنجا که رنگ سفید، اولین رنگی است که به اتمام میرسد و پرمصرف ترین رنگ نیز، محسوب میگردد، استفاده از این روش و با بهره گیری از با کیفیت ترین رنگدانه سفید زینک یا تیتانیومی که در ایران موجود است، میتواند موجب کاهش هزینه های دانشجویان رشته نقاشی (که میباست تمرینهای عملی زیادی را انجام دهند) گردد. ولی باید در نظر داشت که رنگ سفید حاصل، از لحاظ کیفیت با رنگهای برندهای مشهوری مانند اشمینک (که البته قیمتهای بالایی هم دارند) بهیچ وجه قابل مقایسه نخواهد بود.
↩ پاسخ به پیام
حسن
زمان: دوشنبه، ۱۸ فروردین ۱۳۹۹ | ۲۳:۰۹:۰۳
سلام وقت بخیر ممنون از اطلاعات مفید ساتتون . یه سوال داشتم از خدمتتون ما از کجا میتونیم پودر سینکا تهیه کنیم ؟
ممنون از راهنمایتون.
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: سه شنبه، ۱۹ فروردین ۱۳۹۹ | ۰۰:۰۱:۴۲
قبلا که در فروشگاه های لوازم التحریر هنری و لوازم نقاشی فروشیهای معتبر، پودر سینکا و پودر تیتانیوم پیدا میشد. در حال حاضر را خبر ندارم. باید پرس و جو کنید. سمت چهار راه سیروس هم قدیمها پودر رنگ خارجی پیدا میشد. پودر رنگ ایرانی بهیچ عنوان مناسب مصرفی که ما ذکر کردیم، نیست.
↩ پاسخ به پیام
اکبر
زمان: پنجشنبه، ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ | ۱۰:۲۶:۱۵
سپاس از توضیحات کامل جنابعالی
↩ پاسخ به پیام
حمید رضا
زمان: سه شنبه، ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ | ۱۷:۱۰:۱۸
سلام خدا قوت سوالم اینه که پودر سینکا و کربنات کلسیم دو ماده مختلف هست یایک ماده هست با دو نام
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: سه شنبه، ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ | ۱۹:۳۴:۲۴
سلام. کربنات پتاسیم و سینکا دو ماده متفاوت هستند. پودر مِل از ترکیبات کربنات پتاسیم میباشد، در حالیکه سینکا ( یا سفید زینک)، اکسید روی یا همان زینک اکساید میباشد. پودر سینکا برای نقاشی رنگ روغن روی بوم توصیه میشود و پودر مل، در بتونه کاری مصرف دارد.
↩ پاسخ به پیام
حمید رضا
زمان: سه شنبه، ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ | ۲۰:۵۰:۴۳
ممنونم از اطلاعات کافی شما هنرمند گرامی
↩ پاسخ به پیام
حسنا
زمان: شنبه، ۱ شهریور ۱۳۹۹ | ۰۸:۳۶:۵۷
وقت بخیر . سپاس از اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتید . چند مدته دنبال مولر هستم .آدرسی دارید که بتونم بصورت اینترنتی تهیه کنم؟
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: شنبه، ۱ شهریور ۱۳۹۹ | ۲۳:۰۴:۱۲
سلام متاسفیم از اینکه نمیتوانیم در این زمینه کمکی به شما بکنیم.
↩ پاسخ به پیام
نازنین
زمان: یکشنبه، ۲ آذر ۱۳۹۹ | ۰۱:۰۱:۴۹
بسیار بسیار عالی بود ممنون از توضیحات خوبتون
↩ پاسخ به پیام
مجتبا
زمان: چهارشنبه، ۱۲ آذر ۱۳۹۹ | ۰۶:۵۰:۱۱
سپاس از سخاوت و توضیحات شما. امیدواریم همیشه شاد و سلامت باشید
↩ پاسخ به پیام
رویا
زمان: سه شنبه، ۲ دی ۱۳۹۹ | ۰۲:۳۷:۴۰
با عرض ادب و سلام خدمت استاد بزرگوار ممنون از مطالب خوب و فیدتون . سوالی دارم آیا اطلاع دارید برای تهیه رنگ اکرلیک از چه موادی استفاده میشود. با تشکر
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: سه شنبه، ۲ دی ۱۳۹۹ | ۱۰:۵۶:۴۷
مقاله زیر را مطالعه بفرمایید:
** ساختن رنگ اکریلیک **
↩ پاسخ به پیام
خورشید ابوالحسنی
زمان: دوشنبه، ۲۵ اسفند ۱۳۹۹ | ۰۸:۵۳:۴۶
سلام خسته نباشید ، ممنون بابت مطالب مفید.
ببخشید مولر رو از کجاها میشه تهیه کرد؟
من اسمش رو سرچ کردم چیز دیگه ای آورد.
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: دوشنبه، ۲۵ اسفند ۱۳۹۹ | ۱۷:۵۸:۵۱
فکر نمیکنم در ایران جایی پیدا بشود که این وسیله را داشته باشد و بفروشد. ولی ممکن است بتوانید از هاون های فایبر گلس استفاده کنید. شخصا تجربه نکردم.
↩ پاسخ به پیام
علی
زمان: دوشنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ | ۰۵:۰۰:۰۷
سلام. ببخشید از این رنگ دست ساز میشه در رنگ امیزی ساختمان هم استفاده کرد؟ ممنون میشم اگر جواب بدید.
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: دوشنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ | ۰۹:۲۷:۱۴
بعید میدانم.
↩ پاسخ به پیام
علی
زمان: دوشنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ | ۲۰:۳۸:۳۰
ممنون از وقتی که گذاشتی و پاسخ دادید. سپاسگزارم
↩ پاسخ به پیام
حسین غربانی زاده اصل
زمان: دوشنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ | ۱۰:۱۴:۵۹
سلام
با تشکر از آموزش خوبتون
ببخشید من دارم تمرین رنگ و روغن میکنم به صورت خود آموز
با تموم شدن رنگ سفید دچار چالش شدم
میخوام رنگو خودم بسازم
اون ابزار مربوط به یک دست کردن رنگ (مولر) هیچ جا پیدا نکردم
به جای اون از چه چیزی میتونم استفاده کنم
ممنون میشم منو راهنمایی کنید
09160271868 شماره تماس من هست
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: دوشنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ | ۱۷:۳۷:۲۵
البته شخصا تجربه نکردم. ولی ممکنه بتونید از هاون های فایبرگلس استفاده کنید
↩ پاسخ به پیام
تبسم
زمان: شنبه، ۲ دی ۱۴۰۲ | ۱۶:۰۹:۰۸
سلام ببخشید من میخواستم با رنگ های اصلی سفید درست کنم
میشه کمکم کنید
ممنون🙏🏻
↩ پاسخ به پیام
مدیر
زمان: یکشنبه، ۳ دی ۱۴۰۲ | ۰۸:۰۵:۳۲
سئوال خوبی است. واقعیت این است که نمیتوان سفید را از ترکیب رنگها بدست آورد.
↩ پاسخ به پیام