زندگی و آثار کته کلویتس

نویسنده: ایکاروس، تاریخ انتشار: سه شنبه، ۱ مهر ۱۳۹۹

کته اشمیت کلویتس نقاش، طراح، چاپگر و مجسمه ساز آلمانی بود. موضوعات آثار هنری او عمدتا بر محور جنگ، فقر دهقانان، طبقه کارگر و گرسنگی استوار بود. کلویتس در مراحل ابتدایی هنر خود یک هنرمند رئالیسم به حساب می آمد اما کمی بعد، به سبک اکسپرسیونیسم گرایش پیدا کرده و آثار خود را در این حوزه خلق نمود. او اولین زنی بود به آکادمی هنرهای زیبای پروس راه پیدا کرد و بعدها مقام استاد افتخاری این آکادمی را نیز دریافت نمود.


کته کلویتس

کته کلویتس


کته کلویتس در هشتم جولای 1867 در کونیگزبرگ که آن زمان بخشی از پادشاهی پروس بود، متولد شد. در یک خانواده طبقه متوسط رشد کرد. مادر کلویتس دختر یک کشیش لوتری بود که از کلیسای رسمی دولتی اخراج شده بود. تعالیم مذهبی کته، بسیار تحت تاثیر پدربزرگش قرار داشت. در سن دوازده سالگی پدر او به گرایش کته به هنر و نقاشی پی برد و با رفتن فرزندش به کلاسهای طراحی موافقت کرد. در سن شانزده سالگی به جنبش رئالیسم گرایش پیدا کرد و افراد کارگر و ملوانان و دهقانانی که به دفتر کار پدر او مراجعه می کردند را به تصویر می کشید. کته با امید به ادامه تحصیل در رشته نقاشی و زمانی که به غیر از مدرسه هنر زنان برلین، مدرسه دیگری برای خانمها وجود نداشت در آن مدرسه ثبت نام کرد. پس از مدتی زیر نظر کارل اشتاوفر برن، که یکی از دوستان نقاش مشهور آلمانی، ماکس کلینگر بود به یادگیری پرداخت. در این دوره آثار ماکس کلینگر بسیار کلویتس جوان را تحت تاثیر قرار داد. در سال 1888 به مدرسه هنر زنان در مونیخ رفت. در آنجا دریافت که تمایل و گرایش اصلی او به هنر طراحی می باشد. در سن هفده سالگی به واسطه برادر خود با کارل کلویتس آشنا شد. کارل دانشجوی رشته پزشکی بود و پس از مدتی این دو با هم نامزد شدند. وی پس از سال 1890 به کونیگزبرگ بازگشت و در آنجا شروع به طراحی و فعالیت هنری کرد. در این دوره کته قشر کارگر و طبقه پایین جامعه را به تصویر می کشید که همین موضوع آینده هنری وی را رقم زد و تاثیرات عمیقی بر آثار او گذاشت. در سال 1891 با نامزد خود ازدواج کرد و نام کته کلویتس از آنزمان، برای وی رایج شد. در آن زمان همسر کته پزشک فقرا بود و زندگی در کنار این شخص نکات بسیار بارز و مثبتی را بر روی هنر کته برجای گذاشت. این تاثیرات به حدی بود که او در نوشته هایش اینگونه اشاره می کند:

طرح ها و تصاویری که من در این افراد و در جامعه آنها به آن رسیدم چنان سرشار از سادگی و بی آلایشی بود که مرا به نوعی از زیبایی و درک از آن سوق داد. عنصری که هرگز نمی توان آنرا در زندگی طبقه بوژوا یافت. افراد طبقه متوسط به طور کلی برای من خالی از جذابیت بودند و حتی در گاهی موارد زندگی آنها به نظرم رقت انگیز بود. اما زندگی طبقه کارگر به من نوعی احساس قدرت و درک عمیق میداد. وقتی عطوفت و مهربانی زنانی که برای کمک به همسر من میشتافتند را میدیدم به شدت تحت تاثیر قرار می گرفتم. بار دیگر تاکید می کنم که علاقه من به این طبقه از روی دل سوزی یا ترحم نیست بلکه یک نوع زیبایی خاص را در زندگی آنان می بینم.


سلف پرتره کته کلویتس

سلف پرتره کته کلویتس


ظاهرا کلویتس دچار بیماری اضطراب و تشویش بوده است. دلیل این امر به دوران کوردکی وی باز می گردد. کته در دوران کودکی برادر کوچک خود به نام بنجامین را از دست می دهد. تحقیقات بر روی آثار و نوشته های وی نشان میدهد که او از یک نوع بیماری به نام dysmetropsia که به آن سندروم آلیس در سرزمین عجایب نیز اطلاق می شود رنج می برده است. این بیماری در گاهی موارد باعث میگرن های عصبی و همینطور توهم می شود. در بین تولد دو فرزند خود یک پرفورمنس از نمایشنامه نویس مشهور گرهارد هاوپتمان را دید. این پرفورمنس زندگی رنج آور بافندگان را به نمایش می گذاشت که این ملال ها و رنج ها در انتها به یک شورش نافرجام منجر می گردد. کته با الهام از این پرفورمنس دست به خلق مجموعه ای از آثار چاپ دستی زد. او شش اثر را خلق کرد که سه اثر آن با تکنیک لیتوگرافی با نامهای فقر، مرگ و خیانت و سه اثر با تکنیک اچینگ با نامهای رژه بافندگان، شورش و کار آخر با نام پایان بود. این آثار زندگی سخت و مشقت بار این طبقه را به نمایش می گذاشت و در آن می توان امید، فلاکت، شجاعت و در پایان نابودی کارگران را دید.


رژه بافندگان کته کلویتس

رژه بافندگان کته کلویتس


این مجموعه در سال 1898 به نمایش درآمد و مورد استقبال گسترده عموم قرار گرفت. استاد و نقاش قدرتمند آلمانی آدولف مِنتْسِل (منزل نیز نامیده میشود) Adolph Menzel برای کته کلویتس درخواست مدال طلای افتخار کرد که قیصر آلمان به دلیل زن بودن وی، این موضوع را نپذیرفت. قیصر خطاب به منتسل گفت: استاد بزرگ! خواهش میکنم مدال طلا برای یک زن؟ این امر ممکن نیست! به هر حال مجموعه بافندگان شهرت و اعتبار زیادی را برای کلویتس به ارمغان آورد.

اما دومین مجموعه کلویتس جنگ دهقانان نام گرفت. این سری از کارها در سالهای 1902 تا 1908 خلق شد. وی در طول این مدت طراحی های بسیاری را نیز خلق نمود. جنگ دهقانان یک برخورد خشن و خشونت آمیز بود که در قسمت شرقی آلمان روی داد. زمان این جنگ در دوره اصلاحات آلمان بوده است. دهقانان از سال 1525 میلادی تحت سیطره کلیسا و اربابان فئودال بودند. در این زمان بر علیه این دو نهاد اسلحه به دست گرفتند و وارد جنگ شدند. مانند بافندگان در این مجموعه نیز هنرمند نقاش از رمانهای هاوپتمان تاثیر گرفته است. اما در کنار تاثیر از هاوپتمان الهام دیگر کته به زمان نوجوانی وی باز میگردد، جایی که او و برادرش خود را در سنگر انقلابیون تصور می کردند. به واقع کته کلویتس تعلق خاطر عجیب به قشر محروم و ضعیف جامعه داشت و پیوسته از آنها دفاع می کرد و آنها را به تصویر می کشید. این هنرمند در بسیاری از مواقع با آنای سیاه که یکی از پیشگامان این قیام بود همزاد پنداری میکرد. آثاری که در مجموعه جنگ دهقانان وجود داشت شامل درو، تجاوز، تیز کردن داس، مسلح شدن در سرداب، طغیان زندانیان و پس از نبرد بود. اثر آخر یک فضای وهم آلود و ترسناک را توصیف می نماید، زیرا مادری را به نمایش می گذارد که در میان اجساد و در شب هنگام به دنبال جسد فرزند خود می باشد.


پس از نبرد اثری از کته کلویتس

پس از نبرد اثری از کته کلویتس


این مجموعه بسیار تکان دهنده تر و تاثیر گذارتر از مجموعه قبلی بود. این امر دلایل مختلفی داشت که از دلایل آن می توان به ابعاد بزرگتر کارها و همین طور نورپردازی دراماتیک و سایه روشن های خاص آن اشاره کرد. به بیان دیگر می توان گفت که این بزرگترین دستاورد کلویتس در چاپ دستی بود.


زندانیان

زندانیان


کلویتس در حین انجام این پروژه دو بار به پاریس سفر کرد و در آنجا دوره آموزش مجسمه سازی را گذراند. وی برای اجرای این مجموعه هنری (جنگ دهقانان) جایزه ویلا رومانا که یکی از قدیمی ترین جوایز هنری آلمان می باشد را از آن خود کرد. پول عایدی از این جایزه به او اجازه داد که برای مدت یک سال به فلورانس سفر کند و در آنجا استودیویی تاسیس کرده و به کار مشغول شود. در این مدت اثری خلق نکرد و به گفته خودش محو قدرت و عظمت هنر رنسانس در فلورانس شده بود. پس از بازگشت از فلورانس، کلویتس به نمایش آثار خود ادامه داد اما تحت تاثیر هموطنان جوان خود قرار گرفت. او تحت تاثیر جنبش مدرسه باوهاوس و سبک اکسپرسیونیسم، آموخت که بیان ساده تری را در آثار خود پیش بگیرد. آثاری مانند فرار کردن 1910 و سلف پرتره 1912 به خوبی این تاثیر را در آثارش نشان میدهد. وی همچنین پس از گذراندن دوره آموزشی مجسمه سازی به کار مجسمه سازی پرداخت و آنرا ادامه داد.


فرار، اثر دیگری از کلویتس

فرار، اثر دیگری از کلویتس


در اکتبر 1914 کلویتس پسر کوچک خود را در جنگ جهانی اول از دست داد. این اتفاق منجر به افسردگی عمیق شدید و طولانی مدتی در او گشت. در همان سال وی طرح هایی برای یادبود پسر از دست رفته و باقی همرزمانش به تصویر کشید. اما در سال 1919 آنها را از بین برد و در سال 1925 خلق آنها را از سر گرفت. این بار این اثر به شکل یک سری مجسمه درآمد و تحت عنوان والدین داغدار نام گرفت. این اثر در سال 1932 در قبرستان بلژیک نصب شد و بعداها که جسد فرزند وی به قبرستان قربانیان جنگ در آلمان منتقل شد، مجسمه ها نیز به آن مکان انتقال یافتند.


والدین داغدار از آثار مجسمه کته کلویتس

والدین داغدار از آثار مجسمه کته کلویتس


در سالهای پس از جنگ تمایلات ضد جنگ وی ادامه یافت. در سالهای 1922 تا 1923 وی آثاری در رابطه با جنگ به صورت چاپ دستی خلق کرد. در این دوره آثاری با نامهای قربانی، داوطلبان، والدین، بیوه 1، بیوه 2، مادران و مردم را خلق نمود. بیشتر این آثار از تبلیغات ضد جنگی که او و اتودیکس درگیر آن بودند الهام گرفته شده بود. وی قصد داشت که فجایع و تصاویر هولناک جنگ را به تصویر بکشد و با گرایشت و تمایلات جنگی که مجددا در آلمان شکل گرفته بود مقابله کند.


بیوه 1

بیوه 1


در سال 1924 سه پوستر مشهور خود را به پایان رساند که عبارت بودند از : کودکان آلمانی گرسنه اند، نان و جنگ مجدد هرگز.


کودکان آلمانی گرسنه اند

کودکان آلمانی گرسنه اند


کلویتس اکنون در یک استودیوی کوچک تر کار می کرد و در اواسط دهه 1930 آخرین چرخه مهم لیتوگرافی خود را با نام مرگ، خلق کرد. این مجموعه شامل هشت اثر بود که نامهای آنها عبارتند از زن به مرگ خوشامد می گوید، دختر جوان در آغوش مرگ، مرگ به گروهی از بچه ها چنگ می زند، مرگ زن را تصرف می کند، مرگ در بزرگراه، مرگ به مثابه یک دوست، مرگ در آب و ندای مرگ.


ندای مرگ

ندای مرگ


در سال 1933 پس از استقرار رژیم نازی، او را مجبور به کناره گیری از استادی آکادمی هنرهای زیبای برلین کردند. کارهای کلویتس از موزه ها و نمایشگاهها جمع آوری شد. هر چند وی از کار و برگزاری نمایشگاه منع شد اما یکی از آثارش با نام مادر و کودک در جهت تبلیغات و پروپاگاندای نازی ها مورد استفاده قرار گرفت. در سال 1936 او و همسرش توسط گشتاپو مورد بازجویی قرار گرفتند و پس از مدتی تهدید به تبعید به اردوگاههای کار اجباری شدند. این موضوع باعث شد که کلویتس کاملا از کار و فعالیت هنری دوری کند، اما همچنان به عنوان یک چهره بین المللی باقی ماند. در تولد 70 سالگی خود یک نامه از 150 شخصیت برجسته هنری جهان دریافت کرد که در آن از پیشنهاد برای پناهندگی در ایالات متحده برای خود و خانواده اش خبر می داد. اما او این پیشنهاد را رد کرد. پس از مدتی همسر او بر اثر بیماری درگذشت و خود او نیز مجبور به ترک برلین شد. کمی بعد خانه او در برلین بمب باران شد و تعداد زیادی از طراحی ها و آثار او در این واقعه از بین رفت. کلویتس سالهای پایانی عمر خود را به عنوان مهمان در نزد پرنسس هانریش ساکسون سپری کرد و تنها شانزده روز قبل از پایان جنگ درگذشت. این هنرمند بزرگ در مجموع حدود 275 چاپ دستی باقی مانده است . در طول این سالها تعداد زیادی سلف پرتره از خود خلق کرد که امروزه حدود پنجاه عدد از آنها باقی مانده است. این سلف پرتره ها گذر عمر را در صورت این هنرمند به خوبی به نمایش می گذارد و از طرف دیگر نکات عاطفی و روانشناختی بسیار زیادی در آنها نمایان می باشد. خطوط این هنرمند بزرگ در آثارش به روح و جان بیننده نفوذ می کند و در آنها می توان پیام درد و رنج را به خوبی حس کرد. احساسی که هیچ وقت پیش از آن در کار هیچ یک از هنرمندان گذشته به این شکل ملاحظه نشده است. درشهر سدان و در سال 1946 یک پرفورمنس توسط طراح رقص اکسپرسیونیسم مشهور ماری ویگمن برای بزرگداشت کلویتس اجرا شد. این طراح و هنرمند بزرگ موضوع یک اثر در کتاب اروپای مرکزی اثر نویسنده مشهور ویلیام تی ولمان شد، که این کتاب در سال 2005 برنده جایزه کتاب ملی آمریکا شد. بیش از چهل مدرسه در آلمان به احترام این هنرمند بزرگ به نامش نامگذاری شد. هم اکنون چهار موزه در آلمان آثار او را به نمایش می گذارند و این موزه ها به نام کته کلویتس نامگذاری شده اند. در سال 2017 گوگل دودل به احترام یکصد و پنجاهمین سالگرد تولد این هنرمند بزرگ لوگوی خود را به نام او تغییر داد. کته کلویتس را می توان یکی از تاثیرگذارترین و بزرگترین هنرمندان غرب به شمار آورد. اگرچه او را یکی از هنرمندان بزرگ سبک اکسپرسیونیسم به حساب می آورند اما این هنرمند بزرگ دارای سبک خاص خود در آثارش می باشد. به طوری که طراحی های او به سادگی از میان آثار هنرمندان بزرگ قابل تشخیص می باشد. دست قوی این هنرمند و شخصیت ستودنی وی همیشه در تاریخ هنر جهان قابل احترام و رفیع می باشد.


سلف پرتره

سلف پرتره


ترجمه، گرد آوری و تهیه مطالب: جواد اکبر زاده



دیدار - دریچه ای به کلاسهای اخیر

نگاه مختصری به آنچه که اخیرا در کلاسهای حضوری گذشته است.
فیلمهای کوتاه از کارهای در حال انجامی که در آموزشگاه نقاشی ایکاروس و توسط هنرجویان سیاوش مهویس صورت گرفته است.

نقاشی های ما با شما سخن میگویند

اثری از هنرمند آموزشگاه مرتضی طاهری

اثری از هنرمند آموزشگاه مهدیه عبدالعلی زاده

آثاری از هنرمند آموزشگاه بنفشه حسینی

 

کلاسهای ایکاروس

دیـــدگـــاه

  فرزانه

زمان: سه شنبه، ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ | ۰۹:۳۷:۱۵

خیلی عالی بود ممنونم😍

↩ پاسخ به پیام

  شهرزاد

زمان: شنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۱ | ۲۰:۰۶:۰۹

ممنون از اطلاعات جامع و مفید شما

↩ پاسخ به پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارسال نظرات



🎭 روز شمار هنری
امروز ۲۰۲۴/۰۳/۲۸ میلادی برابر با پنجشنبه، ۹ فروردین ۱۴۰۳هجری شمسی که مصادف میباشد با سالروز تولد نقاش ایتالیایی، فرا بارتولومئو

نقاش ایتالیایی، فرا بارتولومئو

 ادامه مطلب 

©اکیداً از مراجعه حضوری از ساعت ۱۶ به بعد خودداری نمایید             کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به آموزشگاه نقاشی ایکاروس میباشد - 2024-2009